Lue lisää kuvan alapuolelta
Lue lisää kuvan alapuolelta

Kollektiivinen peiliin katsomisen taito

Oman itsensä tai ryhmänsä kriittinen tarkastelu on vaikeaa. Kuten hyvin tiedämme, syyllinen virheisiin ja epäonnistumisiin on aina joku muu. Tällainen käyttäytyminen on syvästi inhimillistä, tuttua jokaiselle meistä.

Siksi olemme kehittäneet palvelun, jossa katsotaan kollektiivisesti peiliin yhteissuunnittelun keinoin. Tunnistamme yhdessä organisaation tai tiimin ongelmat ratkaisukeskeisesti. Emme jää vatvomaan ongelmia ja haasteita, vaan pyrimme yhdessä analysoimaan ja ratkaisemaan ne. Joskus organisaatio tai tiimi on niin takalukossa, että tarvitaan pidempi prosessi, työnohjauksellista ja terapeuttista apua. Tällöin kokoamme tiimin, joka parhaiten sopii asiakkaan tarpeeseen.

Välillä ongelmat pyritään lakaisemaan maton alle. Pinnallinen positivisuus samaaan aikaan, kun ongelmat ovat verestävinä pinnan alla, on kaikille asianosaisille kuluttavaa. Ongelmien yhteinen ratkaisu kokemuksiemme mukaan laukaisee stressiä ja voimaannuttaa. 

Joskus organisaatioiden johto jopa välttelee ongelmien yhteistä käsittelyä. Tämä johtuu useimmissa tapauksissa siitä, että tällaiset tilaisuudet koetaan johdossa lähinnä valittamisena, josta ei seuraa mitään rakentavaa. Joskus  myös on niin, etteivät työntekijät uskalla ottaa asioita puheeksi, jos johto on paikalla. Siksi on tärkeää pitää kiinni siitä, että ongelmien tunnistaminen ja analysointi tehdään yhdessä ratkaisukeskeisesti. Kun ratkaisut on löydetty yhdessä, niihin myös sitoudutaan yhdessä. 

Kollektiivista peiliin katsomisen taitoa, yhteistä itsekritiikkiä voidaan tehdä monin eri tavoin ja menetelmin. Fasilitoimamme yhteissuunnittelun työpajat ovat kokemuksemme mukaan toimineet hyvin. Niihin voi tarvittaessa yhdistää organisaation sisäisten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden puheenvuoroja. Kollektiivista peiliin katsomista voi myös tehdä tulevaisuuden ennakointi huomioiden. Tällöin voimme yhdistää yhteiseen analyysiin myös Futures Platformin – tulevaisuuden ennakoinnin, suunnittelun ja oppimisen välineen.

Kollektiivista peiliin katsomista voi toki tehdä myös positiivisten löydösten osalta. Usein yhteiset löydökset ovat yhtä aikaa sekä korjattavia ongelmia että positiivisia huomioita – että asiat ovat paremmin kuin uskoimmekaan.